Настоящето седмо поколение конзоли на големите „играчи“ в гейм бизнеса – Microsoft, Sony и Nintendo, доста се различава от класическата представа за платформа за видео игри. При Xbox360, PlayStation 3 и Nintendo WII видео игрите са малка част от екстрите, които устройствата предлагат. Новото поколение конзоли са високотехнологични мултимедийни домашни устройства, които съчетават функциите на игрални платформи, компютри, системи за домашен театър, фотоалбуми, фонотеки, комуникационни системи, фотоапарати и видеокамери, та дори и спортни съоръжения и фитнес инструктори.

PS3 – новият домашен компютър

Освен че предлага зашеметяваща графика за видео игри, новата конзола на Sony успешно би могла да изземе не само функциите на домашния компютър, но и на DVD плейъра. Системата е снабдена с Blu-Ray диск плейър – последният състезател в надпреварата между висококачествените информационни носители – с вграден 80GB харддиск. Това позволява на притежателите й да гледат видео във формат High Definiton в резолюция до 1080 пиксела. Освен че PS3 замества плейъра, конзолата успешно може да отмени домашния компютър в голяма част от функциите му. На харддиска й могат да се съхраняват данни от всякакъв вид – музика, филми, снимки, текстови файлове. Притежателите на PS3 няма нужда да излизат от къщи, за да си купят или наемат филмите, които искат да гледат. Това може да стане чрез PlayStation Network, откъдето потребителите теглят демо версии на игри, трейлъри на филми, музикални клипове, както и цели игрални филми. Предлагат се и последните епизоди на популярни телевизионни сериали като „Бягство от затвора“ например. В PSN освен това потребителите могат да сърфират из Интернет, да се възползват от комуникационната система на PS3, както и разбира се да играят с и срещу геймъри от цял свят. А с PayStation Eye и PlayTV – периферни устройства към конзолата, могат дори да се правят снимки и да се заснемат видео клипове.

Xbox360 – телевизия и музика по поръчка

Последната конзола на Microsoft не отстъпва като графика и технически характеристики на тази на Sony. Една от разликите обаче е, че Xbox360 е снабдена със стандартен DVD плейър, а не с такъв с новия формат Blu-Ray. Конзолата обаче може да се похвали с огромна комуникационна общност от потребители – Xbox Life. В нея геймърите могат да се възползват от пълна Интернет функционалност, да комуникират помежду си, да споделят информация, да се състезават с потребителите на Xbox360 от целия свят, да участват в световни класации, да изтеглят стари класически игри, да видят трейлъри на нови филми, както и да поръчат любимите си телевизионни сериали и шоу програми. Това е едно от най-големите предимства на системата – дори и да пропуснат епизод от любимото си шоу, притежателите на системата могат да го наемат или закупят в HDTV или стандартен формат от онлайн магазина Xbox Live. Освен класически и нови филми, потребителите могат да намерят последните епизоди на сериали като „Офисът“, „Герои“, „Д-р Хаус“, „Смолвил“. За услугата членовете на Xbox Live общността заплащат със специална валута – Microsoft точки, които могат да бъдат спечелени в игрите или обменени срещу реална валута. Xbox360 е съвместима и с популярните музикални плейъри на Microsoft – iPod и Zune и между трите устройства могат свободно да се обменят музикални файлове.

WII – здравословното семейно забавление

За разлика от конзолите на Sony и Microsoft от новото поколение, които са насочени по-скоро към хардкор геймърите и маниаците на тема високи технологии, Nintendo се ориентира към коренно различна аудитория. Тяхното предложение в седмата генерация е истинска революция в света на игрите. WII е конзола, предназначена да забавлява цялото семейство. В списъка с игри има предложения както за любителите на класическите видео игри, така и за по-нетрадиционната публика – родителите и най-малките членове на семейството. Конзолата се продава заедно с няколко периферни устройства – контролери чувствителни на движение, приставки във формата на тенис ракети, пистолети и последното нововъведение – WII Balance Board – дъска с вградени сензори, отчитащи както движението на застаналия върху нея човек, така и телесните му показатели като тегло, индекс на телесна маса и време, прекарано в упражнения. С помощта на дъската геймърите могат да се занимават с фитнес и йога упражнения под зоркия поглед и напътствията на виртуален инструктор, както и да въртят обръч, да изпълняват пасове към футболната врата и дори да карат ски. С контролерите, чувствителни на движение пък геймърите – спортисти имитират игра на тенис на корт, тенис на маса, голф, боулинг, бейзобл, бокс. С последната си конзола Nintendo се надява да промени традиционната представа за гейминга като пасивна дейност, водеща до затлъстяване и да го превърне в активно занимание, полезно за здравословния начин на живот. Освен това сред заглавията за WII има такива, в които може да се включи цялото семейство. Например вместо да гледат по телевизията „Стани богат“, мама, татко и децата могат да изиграят подобно състезание помежду си. WII също така предлага и пълна Интернет функционалност, както и система от канали – Wii Chanels, чрез която потребителите могат да се информират за прогнозата за времето, новините и последните предложения на Nintendo във всяка точка на света.

Милана Георгиева, сп. „Експерт Експрес“, 2009

Вашият коментар