8 000 години бира

Преди 8 хилядолетия мъдри хора на няколко различни места по света открили бирата. Да се нарекат създатели на вечното питие претендират египетски, китайски, африкански и няколко южно американски цивилизации. Въпреки че на различните места бирата била правена с разнообразни съставки – ечемик, жито, просо, ориз и дори корени от маниока, едно било общото във всички култури – хората вярвали, че процесът на ферментация е чудо, дарено от боговете. Многобройни археологически проучвания са доказали, че бирата се е използвала и в много религиозни ритуали и култове.

С движението на големи групи хора от Средния Изток към Европа, рецептите за пенливата течност също започнали да пътуват. Германските и Келтските племена в Европа били едни от първите и най-страстни почитатели на пивото на Стария континент. А от 7 век след Христа най-добрите пововарни се помещавали в манастирите, където старателните божи служители бдели над производството на ценното питие.

Днес бирената индустрия е глобален бизнес, а от пенливата напитка се изпиват повече от 133 милиона литра годишно.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Въпреки че консумацията на бира рязко се увеличава през топлите месеци на годината, зимата и коледният сезон са чудесен повод за пивоварите по света да предложат на бирените фенове закачки като коледни бири и зимни пенливи питиета. Специалните селекции коледни бири обикновено са малцови и с доста допълнителни съставки. Към някои от пенливите зимни предложения се прибавят плодове или подправки, както и най-различни артистични добавки към малцовия ечемик. Освен специалните селекции коледни бири, през студените месеци се предлагат и различни бири, традиционно считани за зимни. Към тях не се прибавят екзотични съставки, но те обикновено съдържат по-голямо количество алкохол.

Една от

кралиците на коледните бири

е „Samichlaus“. Тя е светлината в зимния тунел за много бирени ентусиасти. Богатата на вкус австралийска бира се произвежда веднъж годишно в пивоварната „Schloss Eggenberg“. Всяка година на 6 декември бирата се вари в пивоварната и след това се оставя да отлежи в продължение на десет месеца, преди да бъде бутилирана. Така ежегодно между началото на октомври и края на декември феновете на питието могат да си купят бутилка от новата коледна селекция с мек и сладък вкус. Коледната бира „Samichlaus“ може да бъде сервирана с тежки меса и десерти, но особено подходящо мезе за нея е шоколадът. Според „Книгата на рекордите на Гинес“ това е най-силната лека бира в света с 14% алкохол и 32 градуса съдържание на малцов екстракт. Тя се произвежда само от екологично чисти продукти, които преминават през серия тестове, установени още през 1516 г.

Зимният класически микс на пивоварната „Samuel Adams“ пък е друго бирено празнично предложение. Всяка година пакетът съдържа различни видове бири. Това е чудесен коледен подарък и шанс за бирените маниаци да опитат някои нетрадиционни бири. Въпреки че всяка година коледният пакет на пивоварите предлага нещо ново, обичайните заподозрени в него са бутилки от най-известните бири на пивоварната – „Boston Lager“, ейл „Old Fezziwig“, зимна лека бира, празнична бира, черна бира и бира с червена боровинка.

Празничният ейл на „Sierra Nevada“ е още един чудесен коледен подарък за любителите на хмела. Пивото е доста горчиво заради голямото количество хмел, който я дарява с богат аромат и вкус. Ако си падате по

силната и горчива бира

то това е вашето коледно питие. Зимният ейл на пивоварна „Samuel Smiths“ пък е традиционна зимна бира, която се е превърнала в еталон за стил. Богата на вкус и най-вече на алкохол, тя е идеалното тонизиращо питие за студените зимни вечери. Въпреки че малцът доминира, баланс във вкуса е постигнат чрез добавянето на аромати на ябълка и карамел. Почитателите на зимния ейл твърдят, че най-доброто мезе за него е коледен сладкиш. Родината на зимния ейл на „Samuel Smiths“ е графство Йоркшир в Англия.

Пивоварните „Odell Brewing“ предлагат малко по-нетрадиционна зимна бира. За разлика от другите питиета, посветени на студените месеци, тази бира не е толкова остра и не притежава дълбокия малцов вкус на останалите зимни напитки. Но това само я прави още по-оригинална. „Avery Brewing Old Jubilation“ пък е друго зимно предложение.  Това е силна черна бира с вкус на шоколад – артистична, но все пак класическа тъмна бира с 8% алкохолно съдържание.

„Bush Noël“ е

начинът на белгийците се сгреят

в студените зимни нощи. Като се има предвид, че Белгия е страната с най-много марки бира на глава от населението, нямаме причина да подценяваме избора им на коледна бира. Пивото е богато на вкус, с много малц. Въпреки че малцът доминира, белгийската закваска на бирата й придава уникален екзотичен вкус. „Bush Noël“ отлежава с билки между четири и шест седмици и чак след това се бутилира.

Коледният ейл „Schlafly“ пък е бирата, която обединява всички традиционни коледни вкусове. „Schlafly“ е варена с карамфил и портокалови корички и е много пивка. Почитателите й твърдят, че в бутилката „Schlafly“ всъщност е затворен ароматът на Коледа.

Милана Георгиева, в-к „Експрес“, 2009

Вашият коментар